Jdi na obsah Jdi na menu

zimolez černý

zimolez černý (Lonicera nigra)
 
Popis stromu
Keř 0,5–2 m vysoký, s přímými tenkými šedohnědými lysými větvemi, s bělavou dření.
 
Listy/Jehlice
Listy vstřícné, s čepelí podlouhle obvejčitou až úzce eliptickou, 2–8 cm dlouhou, 1–4 cm širokou, na vrcholu tupě špičatou, na bázi klínovitou. Čepel je v mládí oboustranně na žilkách chlupatá, později jen na rubu. Na líci je tmavozelená až namodrale zelená, na rubu sivozelená.
 
Kořenový systém
Mělký kořenový systém.
 
Tvar koruny
Rozkladitý tvar koruny.
 
Zavětvení
Hustě zavětven.
 
Výška stromu
Výška keře je od 0,5 m do 2 m.
 
Pupeny
Pupeny drobné, úzce kuželovité, špičaté, více méně lysé.
 
Květy
Řapík je 2–8 mm dlouhý. Stopky dvoukvětých květenství jsou 2,5–4 cm dlouhé, lysé. Listeny jsou čárkovitě kopinaté, lysé, dosahují do poloviny semeníku. Listénce sousedních květů srůstají v ledvinitý útvar, jsou jemně brvité, dosahují asi do 1/3 délky semeníku. Kalich má nestejně dlouhé cípy, koruna je dvoupyská, 8–10 mm dlouhá, růžově bělavá až nafialovělá, uvnitř chlupatá, vně lysá. Trubka korunní je kratší než korunní cípy, tyčinky i čnělka jsou kratší než koruna, nitky tyčinek jsou v dolní části chlupaté. Sousední semeníky na bázi srůstají.
 
Doba květu
Kvete v dubnu až květnu.
 
Plod
Bobule jsou kulovité, 6–10 mm dlouhé, černé, modře ojíněné, bez zbytku kalicha. Semena jsou 2,5–4 mm dlouhá, hnědavá, elipsovitá, prohnutá.
 
Plodnost
Vysoce plodný.
 
Původ
Evropa.
 
Rozšíření
Evropský druh, roste od Pyrenejí po pohoří Balkánu. V ČR v horských oblastech, v podhůří vzácněji.
 
Ekologie
Roste v horských listnatých lesích (acidofilní horské a submontánní bučiny, suťové lesy, smrčiny), na zastíněných svazích, ve stržích, na půdách většinou skeletovitých, vlhkých humózních, slabě kyselých.
 
Ohrožení a ochrana
Není ohrožen ani chráněn.
 
Národní strom
Není národním stromem.