Jdi na obsah Jdi na menu

vrba laponská

vrba laponská (Salix lapponum)
 
Popis stromu
Je to dvoudomý, vzpřímený, opadavý keř s průměrem kmínků do 3 cm a krátkými, hustě rozvětvenými větvemi vyrůstajícími do výšky 1 až 1,5 m.
 
Listy/Jehlice
Střídavě vyrůstající poměrně tlusté listy nají řapíky dlouhé od 4 do 6 mm a záhy opadávající drobné palisty. Stříbrošedé listové čepele, podlouhle vejčité nebo vejčitě kopinaté, bývají dlouhé 3 až 5 cm a široké 1,2 až 1,5 cm. U báze jsou klínovitého tvaru nebo tupě sbíhavé, na vrcholu špičaté nebo tupé, po obvodu celokrajné. Líce mají řídce chlupaté až lysé, ruby naopak hodně chlupaté až plstnaté.
 
Kořenový systém
Mělký kořenový systém.
 
Borka
Mladé letorosty jsou zpočátku chlupaté, později chlupy opadají a stanou se téměř lysými.
 
Kmen
Vytváří rozsáhlé rozvolněné polykormony, které jsou z dálky identifikovatelné podle sivé barvy.
 
Tvar koruny
Rozkladitý tvar koruny.
 
Zavětvení
Hustě zavětvený a rozvětvený keř.
 
Výška stromu
Keř vysoký do 1 m.
 
Pupeny
Pupeny jsou špičaté, lysé, listové dlouhé 3 až 4 mm.
 
Květy
Květenství se objevuje krátce před rašením listů, samčí jehnědy jsou 2,5cm dlouhé a 1,5cm široké, přisedlé, podpůrné listeny jsou asi 2mm dlouhé, kopinaté až opak vejčité, na lícní straně hnědočerné, dlouze chloupkaté, nitky jsou až 6mm dlouhé, lysé. Prašníky mají zpočátku purpurovou barvu, později jsou žluté a pak hnědnoucí, nektarová žláza je až 2mm dlouhá, úzká. Samčí jehnědy jsou až 9cm dlouhé a 1,5cm široké, hustokvěté, na 1cm dlouhých stopkách.
 
Doba květu
Květen až červen.
 
Plod
Plody jsou dvouchlopňové tobolky o délce až 8 mm, ve kterých je uloženo asi 10 až 12 ochmýřených semen s nízkou klíčivostí.
 
Původ
Severní Evropa, severní Asie. ČR - Krkonoše, Hrubý Jeseník.
 
Rozšíření
Největší areál výskytu, téměř souvislý, je na severu Eurasie, zasahuje hlavně severní a severozápadní Evropu a západní Sibiř, kde se nejvíce vyskytuje v tundrách s přesahem do lesostepí. Rozsáhlé skupiny vrby laponské se dále nacházejí v mokřadech na Polsko-běloruských hranicích. Mimo tohle hlavní pásmo se v malých skupinkách vyskytuje ve Skotsku, Francouzském středohoří, Sudetech, Karpatech a na severu Balkánského poloostrova.
 
Ekologie
Preferuje vlhký a mokrý biotop s vysokou hladinou spodní vody, vyžaduje půdu s vysokým podílem organických látek a kyselou reakcí. Vyrůstá ve vrchovištních rašeliništích, vřesovištích, ledovcových kotlech, na bažinatých loukách a v křovinách na březích vodních toků, převážně na silikátových podkladech. Vyskytuje se v místech s dlouho ležící sněhovou pokrývkou.
 
Ohrožení a ochrana
Patří mezi kriticky ohrožené druhy.