Jdi na obsah Jdi na menu

šeřík obecný „Charles Joly”

šeřík obecný „Primrose” (Syringa vulgaris „Charles Joly”)

Popis stromu

Šeřík obecný je opadavý keř,[6] nebo menší strom, který může dorůstat výšky šesti až sedmi metrů.
 
Listy
Listy šeříku jsou bifaciální, to znamená, že list má svůj rub a líc. Rub je barvou o něco světlejší než sytě zelený líc. Listy jsou vstřícné. Na povrchu jsou lysé. Tvarem jsou pak vejčité až srdčité, na konci lehce protáhlé do špičky. Čepel listu je dlouhá 5 až 12 centimetrů.Šířkou pak list dosahuje čtyř až devíti centimetrů. Řapík listu je dlouhý 2 až 4 centimetry.
 
Kořenový systém
Šeřík je typický velmi rozsáhlými kořenovými systémy.
 
Kmen
Průměr kmene do 20 cm.
 
Tvar koruny
Koruna keře je metlovitá.
 
Zavětvení
Husté zavětvení.
 
Výška stromu
2-4 metrů
 
Pupeny
Pupeny rostliny jsou stejně jako listy uspořádány na větvích vstřícně. Pupeny na konci větve jsou pak v páru. Tvarem jsou vejčité a nestejně velké. Všechny pak jsou kryty nahnědlými šupinami.
 
Květy
Květy trubkovitého tvaru jsou charakteristické svojí příjemnou vůní. Stavbou jsou lilákové se dvěma tyčinkami a dvěma bliznami. Kalich, dlouhý asi 2 milimetry a nepravidelně zoubkovaný, a lilákovitá koruna jsou oddělení. Korunní trubka je dlouhá 10 až 15 milimetrů. Bílá barva.
 
Doba květu
Květen - červen
 
Plod
Plodem šeříku je asi 10 milimetr dlouhá tobolka, která je navenek kožovitá a hladká. Tobolka je tvarem smáčkle vejcovitá. V plodu dvě pouzdra, v každém z nich pak dvě křídlatá semena. Pro lepší šíření jsou semena okřídlená blanitým křídlem. Dozrávání plodů probíhá v září a říjnu.
 
Plodnost
Vysoká plodnost.
 
Vlastnosti dřeva
Dřevo je velmi tvrdé a jemné, narůžovělé, místy až tmavě fialové.
 
Původ
Jihovýchodní Evropa, Malá Asie
 
Historie
Šeřík obecný se v evropských zahradách poprvé objevil v 16. století, kdy byl přivezen z Osmanské říše. Tato událost bývá s přesností na rok určována na rok 1566.
 
Využití a význam stromu
Šeřík se pro sladkou vůni svých květů často využívá v parcích či zahradách jako okrasná rostlina.