Jdi na obsah Jdi na menu

olše lepkavá

olše lepkavá (Alnus glutinosa)
 
Popis stromu
Listnatý opadavý strom z čeledi břízovité. Dorůstá většinou do výšky zhruba 30 metrů, dožívá se obvykle zhruba 100 let, v některých případech kolem 200 let.
 
Listy/Jehlice
Listy olše jsou střídavé, řapíkaté, široce vejčitého tvaru, 4-10 cm dlouhé, většinou s vykrojenou špičkou a klínovitou bází. Na obvodu jsou dvakrát mělce pilovité a lehce zvlněné, lysé; po obou stranách mají 5-8 párů žilek, v jejichž úžlabí se na rubu nacházejí žlutavé chomáčky chlupů. Rub listu světlejší, líc je leskle tmavozelený. Mladé lístky lepivé. Na podzim se listí nijak nezabarvuje, opadává zelené.
 
Kořenový systém
Má velmi přizpůsobivý srdčitý kořenový systém, zároveň ale 1-2 m hluboký kořen kůlový.
 
Borka
Borka v mládí hladká, šedavá, ve stáří černohnědá, rozpraskaná na přibližně čtvercové destičky.
 
Kmen
Průměr kmene do jednoho metru.
 
Tvar koruny
Koruna vejčitě podlouhlá, u starších jedinců až jehlanovitá (ve tvorbě koruny varíruje).
 
Zavětvení
Olše je zavětvena řídce.
 
Výška stromu
Dorůstá okolo 35 m výšky.
 
Pupeny
Pupeny spirálovitě uspořádané, stopkaté, tupé až špičatě vejčité, velmi lepkavé, fialově hnědé, lysé.
 
Květy
Květy jsou jednodomé. Samčí a samičí jehnědy na témže letorostu, dlouze stopkaté; objevují se již v létě předcházejícího roku. Samčí květy po 2-5, nící, koncové, s fialově hnědými podpůrnými šupinami a žlutými prašnými váčky, dlouhé zhruba 7 cm. Samičí květy 1-1,5 cm dlouhé, s vystupujícími červenými bliznami. Květy rozkvétají před pučením listů.
 
Doba květu
Kvete v březnu a dubnu.
 
Plod
Plodem olše jsou šištice, v nezralém stavu šedozelené a lepkavé, zralé tmavohnědé a dřevnaté, dlouhé 8-12 mm; zůstávají na stromě ještě dlouho po spadu semen. Semenné nažky leskle hnědé, stejnobarevné, ploché, okrouhlé až pětihranné s velice úzkými křídlatými okraji.
 
Věk stromu
Obvykle se doívá 100 let.
 
Vlastnosti dřeva
Dřevo je sytě žlutočervené s tmavými zónami, měkké, jemně pórovité, s četnými dřeňovými paprsky. Trvanlivost dřeva pod vodou je téměř neomezená.
 
Původ
Evropa.
 
Rozšíření
Evropa, západní Sibiř, Malá Asie. Sekundárně na Azorských ostrovech a v Severní Americe. V ČR a SR téměř na celém území.
 
Využití a význam stromu
Krajinotvorná dřevina, užívá se ke zpevňování břehů potoků.
 
Ekologie
Břehy řek a potoků, mokřady, prameniště, roste na naplaveninách, vlhkých půdách se stálou hladinou podzemní vody. Tvoří společenstva s bahenními druhy rostlin.