Jdi na obsah Jdi na menu

Aktuality

Od roku 2012 mají děti v Karlovicích, ale i jejich návštěvníci, zábavu i poučení, která se skrývá pod názvem „Naše obec jako přírodní učebna, arboretum i hotel pro včely a čmeláky“. Proč arboretum? Je to až k nevíře, ale přímo v centru obce najdete kolem 60 různých druhů dřevin – stromů a keřů. Jsou tu naše domácí dřeviny, ale i ty exotičtější, které byly vysázeny v dobách rozvoje lázeňství. A jak je všechny poznat? Donedávna to bylo jednoduché, u stromů i keřů byly umístěny tabulky s názvy stromů s keřů a QR kódy, které směřovaly na webové stránky. Tabulky už byly povětšinou zničeny nebo ztraceny. Do budoucna bychom je chtěli znovu instalovat.

Informace o stromech předpřipravily děti z naší školy.

Proč hotel pro včely a obydlí pro čmeláky? Samotářské včely i čmeláci jsou zajímaví, ale málokdy je uvidíte. Když budou bydlet přímo vedle školy, budou se na ně děti moci podívat. Připravili jsme pro ně pěkné klátové úly a dřevěný „hotel“.

Kromě toho byly vysázeny u tělocvičny nové stromky a keře, které zpříjemnily tento prostor, a na stromech v parku najdete při dobrém pozorování budky pro netopýry.

K poznávání budou slouží dětem i učitelům připravené webové stránky www.karlovice-priroda.estranky.cz.

V rámci Letního příměstského tábora v Karlovicích si mohly děti vyzkoušet výukové listy věnované poznání netopýrů, dřevin, starých odrůd ovocných dřevin, samotářských včel a čmeláků. 

Projekt byl podpořen z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí.

 

mzp2.jpg