Jdi na obsah Jdi na menu

zlatice převislá

zlatice převislá (Forsythia suspensa)
 
Lidové názvy
zlatý déšť.
 
Popis stromu
Jedná se o velký keř, dosahující výšky až 3 metrů, s dlouhými dutými dřevnatými stonky, které se jen málo větví.
 
Listy/Jehlice
Listy na krátkých letorostech jednoduché, vejčité až vejčitě kopinaté, 2–10 cm dlouhé, 1,5–5 cm široké, ostře pilovité, matně zelené, lysé nebo někdy na rubu podél žilek chlupaté, na delších letorostech trojklané až trojčetné.
 
Kořenový systém
Mělký kořenový systém.
 
Borka
Kůra má nazlátlou barvu.
 
Kmen
Větve vzpřímené až nápadně převislé, šedohnědé, s bradavčitými lenticelami, duté, jen v uzlinách vyplněné dření; letorosty žlutohnědé až hnědé, taktéž duté.
 
Tvar koruny
Tvar koruny je různý.
 
Zavětvení
Řídce zavětvený keř.
 
Výška stromu
Keř dorůstající výšky okolo 3 m.
 
Květy
Květy čtyřčetné, jednotlivé nebo po dvou až několika v paždí listů, na 5–6 mm dlouhých stopkách; kališní lístky podlouhlé, (5–)6–7 mm dlouhé, brvité; koruna žlutá, s krátkou korunní trubkou, korunní cípy vejčitě podlouhlé až podlouhlé, 1,2–2 cm dlouhé; tyčinky 2, pestík s dvoulaločnou bliznou.
 
Doba květu
Kvete v dubnu a květnu.
 
Plod
Plody jsou dřevnaté, z boku smáčklé, zobanité dvoupouzdré tobolky, vejčité až dlouze eliptické, 1,2–2,5 cm dlouhé, 0,6–1,2 cm široké, obsahující křídlatá semena.
 
Původ
Asie.
 
Rozšíření
Původní je ve východní, severovýchodní a střední Číně. Dnes je pěstována po celém světě; v České republice se pěstuje dosti často v parcích a zahradách, na sídlištích či v remízcích od nížin do podhůří, nejčastěji na severní a jižní Moravě.
 
Historie
Do Evropy byl druh dovezen v roce 1833, v Čechách poprvé vysazen r. 1880 na Sychrově.
 
Využití a význam stromu
Okrasný keř, Semena jsou využívána v tradiční čínské medicíně k nejrůznějším účelům, např. pro své protizánětlivé a antiseptické účinky, jako antipyretikum.
 
Ekologie
Ve své domovině tvoří křovinaté porosty na srázech a svazích, často v údolích a roklích. Pro pěstování nenáročný keř, nápadný během března až dubna, kdy je obsypán žlutými květy; nejlépe se mu daří na otevřených stanovištích (snáší však i polostín), preferuje humózní čerstvě vlhké půdy středně zásobené živinami. Druh je citlivý k pozdním mrazům.
 
Ohrožení a ochrana
Není ohrožena ani chráněna.
 
Jméno stromu v místních názvech
 
Národní strom
Není národním stromem.
 
Zajímavosti
Vědecké rodové jméno připomíná britského botanika Williama Forsytha, ředitele královské zahrady v Kensingtonu.