Jdi na obsah Jdi na menu

třešeň ptačí

třešeň ptačí (Prunus avium)
 
Lidové názvy
ptáčnice, vrabčinka.
 
Popis stromu
Třešeň ptačí je statný opadavý listnatý strom s obvykle vejčitou až pyramidální korun dorůstající výšky až 35 m.
 
Listy/Jehlice
Čepel listu je obvejčitá až eliptická, na vrcholu protažená v krátkou špičku, po okrajích pilovitá. Lícní strana listu je matná a lysá (nebo s ojedinělými chlupy), na rubu je světlejší. Řapík listu je až 4 cm dlouhý, s 1–2 tmavočervenými žlázkami.
 
Kořenový systém
Silný kůlový kořen, dlouze rozvětvený.
 
Borka
Silný kmen má v mládí hladkou, zpravidla šedavě hnědou, ve starším věku tmavohnědou borku, která se odlupuje v různě širokých a příčných pásech.
 
Kmen
Kmen je silný, výčetní tloušťka bývá do 70 cm.
 
Tvar koruny
Koruna bývá vejčitá (platí pro solitéry).
 
Zavětvení
Mladé větve bývají přímé, silné a lesklé.
 
Výška stromu
Až 35 m.
 
Pupeny
Květní pupeny jsou vejcovité až kuželovité, na vrcholu zaoblené s mnoha červenohnědými lepkavými šupinami. Listové pupeny jsou proti květním mnohem menší, kuželovitého tvaru a na vrcholu zašpičatělé.
 
Květy
Dlouze stopkaté květy mají 2–3,5 cm v průměru. Jsou bílé, vzácně narůžovělé barvy a uspořádány po 2–6 ve zdánlivých okolících na krátkých brachyblastech. Kališní lístky bývají vejčité a lysé, za květu nazpět ohnuté, často červenavě zabarvené. Korunní lístky pak obvejčité až široce obvejčité, 10–15 mm dlouhé.
 
Doba květu
Kvete v dubnu a květnu.
 
Plod
Plodem jsou 1–1,5 cm veliké peckovice, nejčastěji červené barvy, ale můžou přecházet od oranžové až k téměř černé barvě.
 
Plodnost
Vysoce plodný strom.
 
Věk stromu
Nejstarší jedinci se dožívají stáří 80 – 100 let.
 
Vlastnosti dřeva
Dřevo je velmi cenné. Má široké červenohnědé jádro a úzkou červenavou běl. Je tvrdé, těžko štípatelné.
 
Původ
Evropa, Asie, sz Afrika.
 
Rozšíření
Evropa, kromě nejjižnějších oblastí. Dále roste ve Střední Asii, na Kavkazu, v Malé Asii a v severozápadní Africe. Pěstováním se rozšířila do jiných oblastí s vhodnými klimatickými podmínkami. U nás je rozšířená roztroušeně, až dosti hojně, po celém území republiky. Častá je především v teplejších oblastech a v nižších polohách mezofytika. Ve vyšších nadmořských výškách roste jen na chráněných místech.
 
Využití a význam stromu
Plody jsou oblíbeným ovocem, obsahují mnoho vitamínů, cukrů a minerálních látek. Listy a květy se využívají v lidovém léčitelství a dřevo se používá k výrobě drobných předmětů. Třešeň ptačí je také nepostradatelnou podnoží v ovocnářství.
 
Ekologie
Třešeň ptačí osidluje křovinaté stráně, meze a remízky, dále roste podél komunikací a ve světlých listnatých lesích.
 
Ohrožení a ochrana
Není ohrožen ani chráněn.
 
Národní strom
Není národním stromem.