Jdi na obsah Jdi na menu

borovice těžká (žlutá)

borovice těžká (žlutá) (Pinus ponderosa)

Lidové názvy
sosna
 
Popis stromu
Borovice těžká patří mezi opravdu velké borovice – může dorůstat až do 80 metrové výše a průměr jejího kmene se může velmi přiblížit 3 metrům.
 
Listy/Jehlice
Jehlice jsou 12–26 cm dlouhé, ve svazečcích nejčastěji po 3, štětkovitě nahloučené na mladých větvičkách, zelené, špičaté, na okraji jemně pilovité, 3 roky vytrvávající, pochvy svazečků jsou až 2 cm dlouhé.
 
Kořenový systém
Vytváří mohutný kořenový systém s hluboko jdoucím hlavním (kůlovým) kořenem.
 
Borka
Borka je skořicově hnědá až černohnědá, u starých stromů až 10 cm tlustá, hluboce brázditá, opadávající ve velkých deskách.
 
Kmen
Kmen je přímý, v průměru až 3 m.
 
Tvar koruny
Koruna je štíhle kuželovitá, hustá, s větvemi přeslenitě umístěnými, vodorovně rozloženými až skloněnými, poměrně krátkými.
 
Zavětvení
Koruna je hustě zavětvena.
 
Výška stromu
20 – 50 m, výjimečně i 80 m.
 
Pupeny
Pupeny válcovité, pryskyřičnaté.
 
Doba květu
Duben až květen.
 
Plod
Samčí šištice jsou žluté, samičí červené. Šišky jsou jednotlivé nebo v přeslenu po 3–5, přisedlé, podlouhle vejčitě kuželovité, (8–)10–15 cm dlouhé, 3–5 cm široké, další rok po otevření opadavé, štítek je ploše jehlancovitý s přímým kýlem, pupek je silně trnitý.
 
Plodnost
Vysoce plodná.
 
Věk stromu
Dožívá se okolo 300-500 let.
 
Vlastnosti dřeva
Její dřevo je pevné, ale zároveň snadno zpracovatelné.
 
Původ
Severní Amerika (západ)
 
Rozšíření
Původní v západní části Severní Ameriky, od Britské Kolumbie až po Kalifornii a sever Mexika na jihu a na východě po severozápadní Nebrasku. Do Evropy byla přivezena v roce 1827.
 
Historie
Do Evropy byla přivezena v roce 1827, u nás byla poprvé vysazena v roce 1845 na Sychrově.
 
Využití a význam stromu
Na severoamerickém kontinentu je důležitým zdrojem dřeva a patří zde mezi 5 hospodářsky nejvýznamnějších druhů borovice. V Česku je vhodným krajinářským prvkem lesoparků a parků.
 
Ekologie
Světlomilná dřevina, provází lesy a lesostepi na suchých stanovištích, na kamenitých a písčitých půdách na kyselých horninách, ale i na vápenci a čediči.
 
Ohrožení a ochrana
Není ohrožena ani chráněna.
  
Národní strom
Není národním stromem.